Szczęśliwe ciasteczka.

Przyjaciółka i jej mąż częstą robią te szczęśliwe ciasteczka. To jest bardzo stary przepis sięga 1000 lat wstecz. Tak, dobrze przeczytaliście, tysiąc lat a może i jeszcze dalej w przeszłość. Przepis znaleziono na pożółkłych medycznych kartach książek, napisanych przez Św. Hildegardę z Bingen. Hildegarda była mądrą kobietą, mającą bardzo dużą wiedzę,  pochodziła ze starej szlacheckiej rodziny. Stała się znana w swoim czasie i miejscu w jakim żyła.  Według mnie to bardzo stara wiedza, przekazywana z pokolenia na pokolenie a dziś w naszych czasach bezcenna, jeśli ktoś pragnie żyć w zdrowiu i jeść zdrowe pożywienie, Hildegarda doradzi co jeść. Dodać należy że grupa lekarzy w Niemczech, postanowiła leczyć, według opisów i recept jakie Hildegarda w swoich medycznych książkach zostawiła. Przypadkowo zostały one odkryte w podziemnych magazynach biblioteki w Anglii. Tyle tytułem wstępu a teraz już Szczęśliwe ciasteczka i jeszcze jedna, no może dwie recepty. :)

Szczęśliwe ciasteczka.:
Recepta na ciastka:
45 gram orzecha muszkatołowego w proszku.
45 gram cynamonu w proszku
10 gram goździków w proszku
1 kg mąki z orkiszu.
1/2 kg masła
30 dkg cukru
4 jajka.
Wszystkie produkty należy wymieszać, tak aby powstało jednolite ciasto. Następnie rozwałkować ciasto, jak np. w przypadku makaronu. Wykrawa się następnie ciastka, które należy piec w temperaturze 190 stopni C około 15 minut.
Dlaczego są one dobre? Napisała święta tak:
„Jedz je często i cała gorycz twego serca i myśli się rozproszy, twoje myśli będą wesołe, uczucia czyste, ubędzie szkodliwych soków w tobie. Dodają twojej krwi dobrych soków i staniesz się mocnym.” H.z B.

A pokrzywa

Pokrzywa ma właściwości
oczyszczające i odmładzające organizm.
Na anemie.

Przepis na teraz, na już, cudowna moc Pokrzywy zwyczajnej:
„Kiedy z ziemi wyrasta wiosną, pomaga gotowanym potrawom, od człowieka odbiera i czyści w nim śluz w żołądku”.
Pokrzywa podnosi wartość potrawy jeśli jest w nich gotowana pomaga potrawom. Ale nie w formie herbaty, tylko gotowana w świeżych daniach, oczyszcza żołądek. Nie należy pokrzyw wyniszczać chemią, w naszych ogródkach. Nazbierać w rękawiczkach i dodawać do knedli, zup, czy ziemniaków.
Pokrzywa na pamięć:
„Człowiek który zapomina, niech weźmie pokrzywę zgniecie na miazgę, doda niewiele oleju drzewnego (oliwy z oliwek) niech naciera przed snem mocno piersi a i skronie, niech to powtarza a zapominanie osłabnie i ustąpi. Ostre ciepło pokrzyw i ciepło oleju drzewnego zwężone naczynia w piersi i skroni pobudzą bo one śpią, kiedy człowiek nie śpi”. H. z B

Alpinia lekarska

Alpinia – galgant wielki –
gatunek roślin z rodziny imbirowatych.

Galgant chiński czyli alpinia lekarska na serce, przyprawa dla Ewy z mazur.
„Kto ma bóle w sercu niech weźmie Alpinii lekarskiej wystarczającą ilość a będzie mu lepiej. H. z B.
Alpinia lekarska działa także doskonale przeciwko chorobom wirusowym, jedna tabletka alpinii rozpuszczona w wodzie, można dodać trochę soku malinowego. Także przy bólach kręgosłupa:
„Kiedy boli kręgosłup, czy mięśnie, przez nadmiar złych soków, weź alpinię lekarską z ciepłym winem i pij często a ból odejdzie od ciebie.”
„Alpinia lekarska jest pełna ciepła w niej nie ma zimna tylko siła”.  H. z B.

Alpinię lekarską i inne przyprawy oraz orkisz, zdobyć można w sklepie TUTAJ. Ten sklep znam, tam kupowałam dla siebie i na zamówienie dla klientów. Wiem że te przyprawy, sklep specjalizujący się w medycynie Hildegardy, sprowadza z Niemiec.

A fenkuł

przeciwkaszlowo, przeciwskurczowo,
pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego

Koper włoski. Fenkuł:
„Kto spożywa koper włoski, lub jego owoc codziennie na czczo;  on zmniejszy „zły śluz” oraz zgniliznę,  w oddechu zniszczy zły zapach a i oczy błyszczały mu będą, ma on bowiem w sobie dobre ciepło i szlachetne siły”. H. z B.
Warto wprowadzić zwyczaj zaraz rano po umyciu zębów spożywanie paru ziarenek kopru włoskiego ile się da wziąć w trzy palce.(..) koper włoski jest najlepszym ze środków „piorących” pozwala on oczyścić w organizmie wszystkie „brudne plamy”.

A macierzanka piaskowa, jest odżywką dla mózgu ale o tym potem. :)

Według książki którą napisał Helmut Posch „Co to jest medycyna Hildegardy” opracowałam JA. :) :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii, Książki, Zdrowie. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

5 odpowiedzi na „Szczęśliwe ciasteczka.

  1. abigail pisze:

    Bardzo ciekawe :). A ciasteczka na pewno pyszne :D!

  2. abigail pisze:

    Kiedyś spróbuję… :) dzięki

  3. Patjola pisze:

    pokrzywa do ziemniaków??? No proszę bardzooooooo..dziękuję za pomysł!!!

Odpowiedz na „abigailAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>