Ocet jabłkowy – właściwości, zastosowanie, przepisy

Ocet jabłkowy ma dobre zastosowanie a każdym gospodarstwie domowym. W kuchni jest dodawany do potraw i idealnie sprawdza się jako naturalny konserwant. Ocet wytwarzany z jabłek wykorzystuje się jako pomoc w odchudzaniu, a także do obniżania poziomu glukozy we krwi.
Jakie wiec właściwości octu jabłkowego zapewniają mi tak różnorodne działanie?

Czym jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy znany jest od dawna, a ostatnio bardzo popularny jest jedną z kilku odmian octu , czyli wodnego roztworu kwasu octowego. Ocet powstaje w procesie fermentacji, ma kolor bursztynowy, charakteryzuje się również kwaśnym smakiem i intensywnym zapachem. Ocet z jabłek najczęściej można znaleźć w kuchni, gdyż spożywany w rozsądnych ilościach jest bezpieczny dla organizmu i wykazuje korzystne właściwości. Wykorzystuje się go nie tylko do celów spożywczych, lecz również jako środek wspomagający odchudzanie, preparat kosmetyczny lub oczyszczający.

Ocet jabłkowy jest bogaty w składniki pozytywnie wpływające na organizm człowieka. W jego skład wchodzą enzymy, aminokwasy, pektyny, i związki polifenolowe takie jak kwas chlorogenowy lub kawowy.
Ocet jabłkowy to również źródło:

• Witamin z grupy B,
• Biotyny,
• Pektyny,
• Beta-karotenu,
• Kwasu foliowego,
• Witaminy C
• Pierwiastków potrzebnych organizmowi do prawidłowego funkcjonowania: fosforu, potasu, sodu, żelaza, wapnia czy magnezu.

Dobrej jakości ocet powinien zawierać tzw. „matkę octu”, czyli substancję składająca się z celulozy i bakterii kwasu octowego, która jest odpowiedzialna za mętność octu. Mówi się, że tylko taki ocet zawierający „matkę” posiada działanie prozdrowotne, jednak na to nie ma potwierdzenia. Jest produktem niskokalorycznym (łyżka stołowa octu zawiera w sobie około 3 kcal) dlatego też bez obaw może być dodawany do posiłków , o ile lekarz nie zaleci inaczej. Zależnie od zapotrzebowania można tez sięgać po inne odmiany octu, które tez mają zastosowanie spożywcze.

Wyróżnia się tez kilka różnych rodzajów octu, do których należą:

• Ocet jabłkowy, który jest stosowany niemal w każdej kuchni;
• Ocet winny – może być biały albo czerwony, wytwarza się w procesie fermentacji wina i jest wykorzystywany głównie w kuchni śródziemnomorskiej; na bazie octu winnego można przygotować ocet smakowy (no. ocet bazyliowy czy czosnkowy);
• Ocet spirytusowy – roztwór ten uważany jest za ocet gorszej jakości, jednak sprawdza się do marynowania żywotności; ma tez wiele zastosowań w gospodarstwie domowym, zwłaszcza jako środek czyszczący;
• Ocet ryżowy, jest octem na bazie sake (alkoholu ryżowego), popularny w kuchni azjatyckiej, jest on lekko słodkawy, dodaje się go do m.in do sushi, makaronów lub sałatek;
• Ocet balsamiczny – słodko-kwaśny ocet z soku winogron dodawany do dań wytrawny, ale także deserów.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy?

Ocet ten ze względu na zawartość składników odżywczych stanowi wartościowy dodatek do diety. Witaminy w nim zawarte wpływają korzystnie na odporność, poprawiaja również kondycję paznokci i włosów, a także dobrze działają na pamięć. Dzięki zawartości pektyn ocet jabłkowy ma działanie oczyszczające. Należy przez to rozumieć możliwość sprawniejszego usuwania niestrawnych resztek z układu pokarmowego.

Ocet jabłkowy pobudza także produkcje enzymów trawiennych i tym samym reguluje proces trawienia. Wyraźnie zmniejsza też wchłanianie tłuszczów i z tego powodu bazuje na nim dieta octowa wspomagająca odchudzanie. Zjedzenie posiłku z dodatkiem tego składnia sprawi, że szybciej odczujemy sytość. Kolejną korzyścią uwzględnienia octu w jadłospisie jest jego działanie obniżające poziom cholesterolu we krwi. Odchudzanie z pomocą octu jabłkowego potwierdzają liczne badania. W jednym z nich grupie kobiet podawano wysokowęglowodanowe śniadanie (87g węglowodanów)a także ocet lub placebo.

Kobiety w ciągu dnia wykonywały swoje normalne czynności i spożywały posiłki bez kontrol, jednak musiały odnotowywać co jadły. Jak się okazało, dodatek octu jabłkowego do śniadania zmniejszył o 200 kcal spożycie w każdym daniu. Również pozytywny efekt ze stosowania octu wykazały badania przeprowadzone w Japonii na 175 zdrowych osobach otyłych. Te osoby zostały podzielone na 2 grupy, z których jedna wypinała codziennie przez 12 tygodni czystą wodę, a drugą porcję wody z octem. Obie grupy spożywały te same produkty i tak samo jak we wcześniejszym badaniu, notowali wszystko co jedli. W przypadku grupy, która wypinała wodę z octem, to straciła ona na wadze więcej, chociaż trzeba dodać, że nie były to znaczne różnice (0.9 – 1.8 kg w 3 miesiące).

Najważniejszą cechą octu jabłkowego jest jego działanie antybakteryjne i antyseptyczne. Ocet jabłkowy był dawniej wykorzystywany na szeroką skalę w celu czyszczenia powierzchni i odkażania ich. Natomiast kiedy potwierdzono doniesienia o działaniu zwalczającym bakterie i grzyby, po rozcieńczony ocet sięgano przy zakażeniach grzybiczych, np. grzybicy paznokci, a także w zwalczaniu wszy, brodawek i infekcji uszu. Potwierdzono, że 2-procentowy roztwór kwasu octowego o pH równym 2 jest skuteczny w leczeniu zapalenia ucha środkowego, lecz stosowanie go w tym przypadku może doprowadzić do podrażnienia skóry. Ocet jabłkowy idealnie nadaje się do odkażania produktów przed ich spożyciem. Mycie oraz płukanie owoców czy warzyw w 4-procentowym roztworze kwasu octowego może chronić także przed zakażeniami drobnoustrojami chorobotwórczymi, które kogą buntować na świeżych produktach spożywczych.

Ocet jabłkowy – przepis

Wybierając najlepszy ocet w sklepie, dobrze jest zwrócić uwagę na to, by był lekko mętny i zamknięty w butelce z ciemnego szkła. Warto wybrać ocet niefiltrowany, naturalny i niepasteryzowany.

Żeby przygotować samodzielnie ocet jabłkowy, trzeba kupić niepasteryzowane jabłka, najlepiej z hodowli ekologicznej. Jabłka z takiej hodowli nie wyglądają idealnie – często są nierówne, bywają robaczywe, mają miejscowo chropowatą skórkę.

Przepis na ocet jabłkowy: należy przygotować kilogram owoców i duży słoik. Jabłka trzeba umyć, wyciąć gniazda nasienne, podzielić na ćwiartki, a później umieścić w czystym słoiku. Następnie to zalanie jabłek przegotowaną, słodką i chłodną wodą. Na 1 litr przypadają 4 łyżki cukru lub miodu. Ocet jabłkowy jest gotowy do spożycia po około miesiącu od nastawienia.

Ocet jabłkowy na nogi – przepis

Ocet jabłkowy idealnie sprawdzi się w przypadku zmęczonych i opuchniętych nóg. W tym wypadku należy moczyć stopy w wodzie z octem jabłkowym. Taki ocet można dodawać również do kąpieli. W przypadku kąpieli octowych można wyróżnić dwa przepisy:

Kąpiel wygładzająca – wystarczy do wanny dolać szklankę octu, szklankę tłustego mleka oraz połowę szklanki oliwy z oliwek.

Kąpiel ujędrniająca – do wanny dodaje się dwie szklanki octu oraz jedną szklankę kawy zaparzonej z dwóch łyżeczek.

Tonik z octu jabłkowego – przepis

Jednym z zastosować octu jabłkowego jest pielęgnacja cery problematycznej. W odpowiednich ilościach z mieszany z wodą złagodzi podrażnienia skóry, zmiany trądzikowe, zmniejszy ryzyko przebarwienia i suchość cery.

Są różne formuły przepisu na tonik z octu jabłkowego, lecz propozycje zależą od indywidualnych potrzeb skóry. Na cerę wrażliwą wystarczą 4 łyżki stołowe octu na szklankę wody. Na problemy z nadmiarem sebum i trądzikiem skuteczniejszy będzie tonik składający się z połowie z wody, a w połowie z octu.