10 powodów, dla których warto jeść zupy

Zupa – idealne danie dla każdego

O tym, że zupy warto, a nawet trzeba jeść wie każdy z nas. Babcie, rodzice i ciocie powtarzają to każdemu od najmłodszych lat życia. Jest w tym wiele prawdy, ponieważ dzięki zupie można uzupełnić wiele cennych witamin, minerałów a to wszystko dzięki temu lekkiemu posiłkowi. Ogromnym atutem jest również to, iż zupę można przygotować na kilka sposobów: tradycyjnie, w formie kremu, na słodko albo z dodatkiem mięsa. Zupa jest idealne zarówno na ciepłe jak i na te nieco chłodniejsze dni w zależności od tego, w jaki sposób zostanie przyrządzona, jakie dodatki się w niej znajdą.

Dlaczego warto jeść zupę? – Kilka ważnych powodów

Zupy są zdrowe i smaczne, ale tak naprawdę dlaczego powinniśmy je spożywać? Oto 10 powodów dla których warto to robić częściej niż w święta:

  1. Zupa syci, ale nie tuczy – spożywając porcję zupy można się najeść, nie grozi to przyrostem masy ciała. Na przykład porcja zupy jarzynowej to około 100 kalorii jeśli ma około 300 g. Te kalorie to samo dobro bo przecież są to zdrowe, pyszne warzywa. Dlatego właśnie zupę warto spożywać będąc na diecie odchudzającej, ale również bez diety.
  2. Moc składników odżywczych – zupa to zazwyczaj połączenie warzyw, mięsa, tłuszczów i dodatków, takich jak na przykład ryż albo kasza. Dlatego taka zupa jest źródłem potasu, wapnia, fosforu, witaminy E, B oraz C, węglowodanów. Jeśli do zupy dodajesz mleko, dostarczasz organizmowi również witaminę D.
  3. Zupa jest dobra na każdą porę roku – okres jesienno-zimowy to idealny czas na ciepłe zupy z bogactwem dodatków oraz kremy. Wiosna i lato są doskonałe na lekkie, owocowe zupy albo chłodniki. Możesz je więc spożywać przez cały rok.
  4. Sposób na wiele dań – zupa to nie tylko danie obiadowe. Można ją spożyć także na kolację, podwieczorek albo nawet śniadanie.
  5. Łatwo je przygotować – znaczna część przepisów nie wymaga dużej ilości czasu spędzonego w kuchni. Przygotowanie zupy to również łatwe zadanie, nie ma w tym nic skomplikowanego.
  6. Zupa nawadnia organizm – a raczej bardzo w tym pomaga. Jej skład to w dużej ilości woda, dzięki czemu można zapewnić zapotrzebowanie dzienne na ten niezbędny do życia składnik.
  7. Nie będzie ci ciężko na żołądku – zupy są lekkostrawne. Spożywając je nie narażasz się na uczucie dyskomfortu związanego z poczuciem ciężkości na żołądku.
  8. Możesz tutaj ukryć to, czego członkowie rodziny nie lubią jeść – wiele osób nie lubi niektórych warzyw, jeśli widzą je na talerzu po prostu ich nie spożywają. Zupa może pomóc w rozwiązaniu problemu, szczególnie w przypadku dzieci. Warzywa można zmiksować i ukryć w zupie, dzięki czemu twoi najbliżsi prawdopodobnie zjedzą zupę ze smakiem i tym samym uzupełnią ważne składniki.
  9. Porcja na kilka dni – zupa jest łatwa i szybka w przygotowaniu, można więc bez problemu przygotować jej większą ilość. To pozwoli ci odetchnąć od gotowania na kilka dni, ponieważ możesz ją zabierać w porcjach w różne miejsca takie jak praca. Niektóre zupy można nawet mrozić.
  10. Łatwy sposób na spożycie dziennej ilości warzyw – zamiast jeść kilka porcji surowych warzyw dziennie, można po prostu zjeść porcję albo dwie ulubionej zupy.
    To wszystko czyni zupę daniem, które warto spożywać codziennie, niezależnie od pory roku.

Które zupy są szczególnie dobre?

Generalnie wszystkie zupy są bogactwem witamin i cennych składników. Jest jednak kilka, które warto jeść nieco częściej niż inne:

  1. Rosół – na pewno nie raz spożywałeś go w czasie przeziębienia. Doskonale rozgrzewa, pysznie smakuje i pozwala poczuć się lepiej. Działa bakteriobójczo i dodaje potrzebne energii.
  2. Pomidorowa – kolejny klasyk na naszej liście. Warto ją spożywać ze względu na likopen, który zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia i niektórych nowotworów.
  3. Barszcz czerwony – warto go zjeść nie tylko w święta. Zawartość witamin w tej zupie jest naprawdę imponująca, posiada również mangan i cenną witaminę B12.

Podsumowanie

Zupa to rodzaj dania, które każdy z nas zna, które jest uniwersalne. Łatwo znaleźć przepis na zupę, której smak zachwyci ze względu na indywidualne cechy i smak. Każdy więc może znaleźć coś dla siebie. Warto spożywać zupę regularnie, nie tylko w okresie jesienno-zimowym, również w cieplejszych miesiącach okaże się daniem idealnym. Wystarczy jedynie zadbać o odpowiednie składniki, przygotowanie oraz sposób podania.
Do przygotowania pysznej zupy nie trzeba posiadać nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Jest to bowiem jedno z najprostszych dań, z którego przyrządzeniem poradzi sobie nawet ktoś, kto niekoniecznie potrafi dobrze gotować. Nie warto ograniczać się jedynie do tradycyjnych przepisów i form tego dania, które większość zna ze szkolnej stołówki. Ciekawym rozwiązaniem są chłodniki i zupy kremy, które coraz częściej goszczą na polskich stołach. Nie wahaj się więc i przekonaj się jak pyszne są te formy zupy.
Zupę warto przygotować samodzielnie od podstaw. Gotowe mrożonki w większości przypadków nie są najzdrowsze. Rozwiązania takie jak zupki chińskie również nie są dobrym rozwiązaniem. Podstawą dobrej jakości zupy są świeże warzywa, dobrej jakości mięso, ulubione przyprawy. Jeśli zadbasz o te aspekty, przyrządzone danie będzie na pewno zachwycało podniebienia osób, które zdecydują się je spożyć. Nie bój się również eksperymentować. Do zupy można dodać różne składniki, modyfikować nieco skład albo sposób podania. Dzięki temu poznasz nowe smaki, być może udoskonalisz przepis w takim stopniu, iż uzyskasz zupę idealną.