Jagody – właściwości, witaminy i wartości odżywcze
Jak powszechnie wiadomo, owoce mają niemałe znaczenie dla organizmu. Zawierając wiele witamin i minerałów, pozwalają wzmocnić odporność, opóźnić proces starzenia czy korzystnie działają na stan skóry, a do tego są smaczne! Czy jest jakaś ich grupa, którą warto wyróżnić? Tak, to jagody – kojarzące się z okrągłym kształtem i słodyczą są ulubionymi owocami wielu ludzi i dodatkami do licznych dań. Warto pochylić się nad nimi i dowiedzieć o nich czegoś więcej.
Dar natury
Jagody to owoce o mięsistej, niepękającej owocni. Choć pierwsze, co przychodzi na myśl, o fioletowa jagoda, czyli borówka czarna, do jagód zalicza się takie owoce jak: arbuz, awokado, banan, berberys, dynia, pomidor, winogrono, żurawina, porzeczka czerwona, jeżyny, maliny, truskawki.
Jagoda, czyli borówka czarna, to roślina, którą w Polsce spotkać można zarówno na nizinach, jak i w górach. Odpowiada jej klimat umiarkowany i arktyczny. Posiada bogaty skład chemiczny. Jej zrywanie to sposób na spędzanie czasu. Owoce pojawiają się latem i jesienią. Nie należy zbierać ich jednak o każdej porze – po rosie i po deszczu powinny obeschnąć. Powinny być zbierane do naczyń przewiewnych, nie zaś do słoików czy wiaderek.
Ważne dla zdrowia
Jagody, zarówno czarne, jak i wszystkie owoce z grupy jagodowych, powinny na stałe znaleźć swoje miejsce w diecie człowieka. Dlaczego to takie istotne?
Ponieważ mają wiele wspaniałych, istotnych dla organizmu właściwości:
• jako owoce bogate w przeciwutleniacze stanowią tarczę przeciwko chorobom – posiadanie wielu związków o działaniu przeciwutleniającym sprawia, że neutralizowana jest część wodnych rodników zagrażających prawidłowemu funkcjonowaniu komórek,
• ich spożywanie wpływa korzystnie na układ odpornościowy – zawierają znaczne ilości związków bioaktywnych: polifenole, polisacharydy, które mogą hamować replikację wirusów, przez co pomagają na przykład przy grypie,
• poprawiają gospodarkę węglowodanową i przeciwdziałają insulinooporności – owoce te zmniejszają poziom glukozy i jednocześnie zwiększają wrażliwość komórek na działanie insuliny,
• zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego, który wypełniając żołądek, daje uczucie sytości na dłuższy czas,
• mają niską wartość energetyczną – kalorie – a wysoką gęstość odżywczą, są bowiem źródłem między innymi witaminy C, witaminy K, manganu, miedzi, kwasu foliowego,
• wykazują działanie przeciwzapalne – a to dzięki zawartości przeciwutleniaczy, które mogą pomóc w obniżeniu markerów stanu zapalnego,
• pomagają osobom narażonym na choroby serca – wykazano, że owoce jagodowe pomagają w obniżeniu LDL (złego) cholesterolu i pomagają chronić go przed utlenieniem,
• poprawiają wygląd skóry i działają przeciwstarzeniowo – a to zasługa zawartych w nich antocyjanów, karotenoidy i witaminy C,
• działają przeciwnowotworowo – ponownie dzięki zawartym w nich przeciwutleniaczom, jednak mowa tu o działaniu profilaktycznym, nie przy terapii już rozwiniętego nowotworu,
• działają przeciwmiażdżycowo – zauważono korzystny wpływ substancji zawartych w owocach jagodowych na funkcjonowanie komórek śródbłonka wyściełających światło naczyń krwionośnych.
Zastosowanie w kuchni i nie tylko
Owoce jagodowe są doskonałym dodatkiem w dietach niskowęglowodanowych czy popularnej ostatnio diecie ketogenicznej. Spożywane są z umiarem, ponieważ nie zawierają zbyt wiele węglowodanów. Są także częścią diet redukcyjnych, wegetariańskich, wegańskich. Stanowią też po prostu smakowitą, samodzielną przekąskę, po którą można sięgać w ciągu dnia, kiedy poczuje się głód, a nie ma możliwości zjedzenia porządnego posiłku.
W kuchni wykorzystuje się owoce jagodowe do przygotowania zdrowych i pożywnych koktajli, które stanowią dodatek lub w pełni odbierane są jako śniadanie. Wykorzystuje się je także przy wykonaniu deserów – na przykład bezy czy gofrów, gdzie truskawki, maliny czy jagody czarne pełnią funkcję dekoratorską – czy też wypieków takich jak placek drożdżowy z kruszonką.
Sięgając po owoce jagodowe, warto pamiętać, że im ciemniejsza skórka, tym owoc zawiera więcej garbników i tanin, które wpływają na jego smak – owoce są bardziej cierpkie.
Poza wykorzystaniem kulinarnym owoce jagodowe są również cenione w kosmetyce i wykorzystywane na przykład przy produkcji maseczek na twarz lub w formie kapsułek jako suplement diety dla dostarczenia organizmowi potrzebnych wartości odżywczych.
Pyszne ciasto z czarną jagodą
Chyba najbardziej znane wykorzystanie jagód w domu to upieczenie z nich ciasta. Jeśli więc zostały one zebrane lub kupione i chce się je zjeść, można upiec z nich na przykład placek i cieszyć się tym samym przepysznym deserem.
Składniki
- 2 szklanki mąki tortowej typ 450
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 5 średnich jaj
- ⅓ szklanki cukru
- ¼ szklanki oleju
- ½ szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka jagód
- bułka tarta do obsypania formy
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie
- Jajka wyciągnąć z lodówki na godzinę przed szykowaniem ciasta.
- Jajka umieścić w dużej misie, ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Ciągle miksując, dodać olej, wlewając cienką strużką. Wlać mleko, wsypać wymieszane ze sobą wcześniej składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia, sodę. Mieszać do połączenia składników.
- Świeże jagody przepłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą. Przelać ciasto, na wierzch wyłożyć jagody. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut.
- Po ostudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem.