Zgaga. Pięć domowych sposobów by się jej pozbyć

Zgaga może mieć bardzo różne przyczyny. Jedna z nich jest refluks żołądkowy i nadwaga. Zanim będziesz leczył pieczenie w przełyku, powinieneś poznać przyczynę swojej dolegliwości. Przeczytaj artykuł i sprawdź, jak walczyć ze zgagą domowymi sposobami, czego nie wolno robić oraz jak zwalczać przyczyny pieczenia w przełyku.

Dlaczego ocet jabłkowy to nie jest dobry pomysł – jak na zgagę pomaga zwykła woda

Wiele osób doradza picie rozcieńczonego octu jabłkowego, jako cudownego środka na zgagę. Niestety, sposób ten jest bardzo szkodliwy i nie warto sięgać po ten produkt, ponieważ w dłuższej perspektywie czasu wpływa on na nasz organizm niekorzystnie. Długotrwałe picie, nawet mocno rozcieńczonego octu jabłkowego zaburza gospodarkę wapniowo-fosforową Twojego organizmu. Oznacza to, że wapń wypłukuje się z ustroju, co prowadzi do jego niedoborów. W efekcie może dojść nie tylko do osteoporozy, która jest powodem notorycznych złamań i kruchości kości, ale też fatalnie wpływa na nasze uzębienie, przyspieszając procesy próchnicze, a w skrajnych przypadkach wypadanie zębów lub krwawienie dziąseł. Ocet jabłkowy wbrew pozorom niezwykle silnie drażni śluzówkę żołądka i przełyku – to co miało być lekarstwem, staje się trucizną. Ocet jabłkowy do picia jest popularny zwłaszcza wśród wegan czy frutarian, którzy z racji tego, że spożywają ogromne ilości fruktozy i cukru zawartego w warzywach, muszą regulować poziom glukozy we krwi. Ocet ma właściwości regulujące ten poziom, być może dlatego weganie potrzebują octu, aby nie nabawić się cukrzycy. Jeśli tuż po przebudzeniu czujesz, że masz objawy charakterystyczne dla zgagi i piecze Cię przełyk, wypij zamiast octu szklankę chłodnej wody. O niegazowanej wodzie pamiętaj również przed snem – pół szklanki wody, nie tylko nawilży śluzówkę gardła, ale zneutralizuje również nadmierne wydzielanie soku żołądkowego.

Stosuj ziołolecznictwo – sięgnij po koper włoski

Właściwości kopru włoskiego są cenione nie tylko ze względu na pozytywny wpływ na jelita i problemy z trawieniem u niemowląt i dorosłych. Napar z kopru włoskiego lub herbatka z tego ziela, wspaniale zobojętnia treść żołądkową i hamuje wydzielanie soków. Koper włoski kupisz w każdej aptece – masz wówczas pewność, że jest on czysty. Jeśli chcesz, możesz posadzić koper włoski w dużej donicy lub w przydomowym ogrodzie, pamiętaj jednak, o tym, żeby było to miejsce niedostępne dla zwierząt, czy ptaków. Zanieczyszczone zioła nie pomogą na Twoje dolegliwości i zanim je przygotujesz do suszenia, sprawdź czy nie ma na nich żadnych owadów.

Ułóż się wygodnie do snu – pamiętaj o tych zasadach i wypróbuj je!

Odpowiednie ułożenie do snu ma kolosalne znaczenie. Kiedy leżysz zupełnie płasko, treść żołądka bez żadnych przeszkód dostaje się do przełyku. W efekcie czujesz pieczenie i dyskomfort, które utrudniają Ci zaśnięcie. Jeśli miewasz zgagę zazwyczaj wieczorami, zrezygnuj z obfitych posiłków. Jedz niewielkie porcje przed snem. Dbaj także o to, aby podczas wypoczynku nocnego przybrać prawidłową pozycję ciała. Podnieś nieco poduszkę lub dołóż jeszcze jedną. Staraj się nie układać na wznak, jeśli masz mocną zgagę lub refluks, możesz zachłysnąć się treścią pokarmową.

Kefir lub maślanka – to Twoi sprzymierzeńcy w walce ze zgagą!

Jeśli jeszcze nie próbowałeś tych domowych metod, musisz koniecznie sięgnąć po kefir lub maślankę. Łagodzą one podrażniony przełyk i neutralizują kwas żołądkowy. Kefir lub maślankę pij małymi porcjami, mając na uwadze swoją dolegliwość – zbyt szybkie spożywanie posiłków powoduje nasilenie objawów, bez względu na to, czy jest to produkt, taki jak kefir, maślanka, czy kwaśne mleko.

Schudnij i sprawdź, jak bardzo poprawi się Twoje samopoczucie!

Jeśli zmagasz się z nadwagą, powinieneś zadbać o prawidłową wagę ciała. Przyczyną wielu kłopotów ze zdrowiem, także z pieczeniem w przełyku jest otyłość. Zmień dietę, ale nie nadużywaj warzyw i owoców, a jeśli jesteś miłośnikiem zieleniny, wybierz produkty o neutralnym smaku, które zawierają dużo wody, na przykład ogórek lub arbuz. Musisz również wprowadzić do swojego menu stały plan żywieniowy, który będzie składał się z produktów o minimalnej zawartości cukru i przypraw. Mięso piecz w piekarniku, powinieneś unikać smażonych, tłustych potraw, które dodatkowo mają grubą panierkę z mąki lub tartej bułki. Bardzo smaczne i zdrowe w Twoim przypadku będą różnorakie gulasze z mięsa drobiowego z dodatkiem marchewki i ziemniakami.

Oczywiście musisz stronić też od fast foodów i słodyczy. Jedzenie posiłków często, ale w małych ilościach nie zawsze przynosi pożądane skutki. Kiedy odżywiasz się wedle tego planu, sok żołądkowy jest cały czas produkowany, to znaczy, że praktycznie Twój organizm jest cały czas zmuszony do trawienia. Lepszym pomysłem może być zjedzenie trzech, maksymalnie czterech treściwych posiłków, które są skomponowane z wartościowych produktów o obojętnych dla żołądka właściwościach. Wśród produktów, które jeszcze powinieneś wykreślić ze swojej listy są: cytrusy, czekolada, soki owocowe, zarówno świeżo wyciskane, jak i te kupowane w sklepie, rzodkiewka, czekolada oraz olej roślinny, białe pieczywo – bułki, chleb, rogaliki, a także pieczywo słodkie, ostro przyprawione dania z grilla ora kwaśne zupy: kapuśniak, szczawiowa czy żurek. Jeśli zgaga jest dla Ciebie dużym problemem i żadna z powyżej opisanych metod nie działa, powinieneś udać się do lekarza. Być może dostaniesz skierowanie do gastrologa, który po zbadaniu zadecyduje o leczeniu.